Sok jagodowy na kościach to denaturat.

Definicja – co to znaczy sok jagodowy na kościach

Sok jagodowy na kościach to w języku potocznym denaturat, czyli handlowa nazwa alkoholu etylowego mającego zwykle około 92% alkoholu. Denaturat jest celowo skażony różnymi substancjami niebezpiecznymi dla zdrowia i życia człowieka, aby go nie spożywać, jednak alkoholicy nie mający pieniędzy na normalny alkohol posiłkują się denaturatem. Oprócz substancji skażających zawiera również barwniki w kolorze fioletowym lub czerwonym. Ma zastosowanie w gospodarstwie domowym. Stosowany jako substytut czystego etanolu jako paliwo w turystycznych kuchenkach, rozpałka, środek odkażający, środek czyszczący lub rozpuszczalnik.


Przykłady użycia określenia sok jagodowy na kościach

  • – Marian, zostało nam co jeszcze z alkoholi?
    – Słuchoj, sok jagodowy na kościach ino.
    – Dawej! Poradzim sobie!
  • – Widziałem dzisiaj znowu tego żula pod kjoskiem.
    – Zaczepiał cię?
    – Chciał kilka groszy, ale zupełnie nic nie miałem przy sobie.
    – Nie dawaj mu. Nie odczeka, żeby zebrać na dobry alkohol, tylko wyda od razu to co ma na sok jagodowy na kościach.

Sok jagodowy na kościach – analiza i ciekawostki

Aby alkohol był niezdatny do spożycia kiedyś dodawano do niego metanolu. Metanolu na podstawie zapachu i smaku nie można odróżnić od alkoholu etylowego. Osoby chcące się pilnie napić czegoś, mający ograniczone środki finansowe kupowały denaturat z metanolem (wtedy jeszcze bezbarwny) i często się nim zatruwały lub nawet doprowadzały do śmierci. Dlatego też obecnie wprowadzony zmiany w składzie denaturatu i nie używa się już metanolu przy jego produkcji.